Dunapack · Calitate · Controlul tehnic de calitate


Controlul tehnic de calitate

Departamentul CTC al Dunapack Rambox realizeaza o serie de determinari de calitate atat ale hartiilor, cartoanelor cat si ale cleiurilor utilizate in productie pentru a se asigura clientul ca primeste produsul asteptat cu fiecare comanda. Deasemenea se pot realiza si testari ale ambalajelor utilizate deja de client sau potentialul client pentru a putea face recomandari in ceea ce priveste calitatea sau materialul de utilizat.

Determinarile efectuate in laboratorul nostru sunt:

ECT (Edge Crush Test), rezistenta la plesnire pe cant a cartonului ondulat, o determinare care se executa zilnic, pentru fiecare calitate de carton ondulat fabricata. Este una dintre cele mai importante determinari, pentru ca intre aceasta determinare si BCT (rezistenta la compresiune a cutiilor) exista o dependenta liniara.

BCT (Box Compression Test), rezistenta la compresiune, cea mai importanta determinare pentru produsul finit (cutia), ofera date esentiale pentru modul si greutatea optima de incarcare si paletizare la client. BCT se executa pe o presa speciala de tip Tecnolab.

RCT (Ring Crush Test) este o determinare care ofera informatii privind rezistenta viitoare a cartonului ondulat (ECT) avand in vedere diferitele tipuri de hartie strat neted utilizate.

FCT si CMT sunt determinari importante pentru calculul rezistentei ondulei ca atare (CMT), dar si in structura finala a cartonului ondulat (FCT). Este o determinare utila, pentru stabilirea optima a conditiilor de incarcare in cutii, transport, risc de perforare laterala a ambalajului, mai ales in cazul ambalarii produselor fragile(obiecte de mobilier, sticla, obiecte de arta),etc.

Toate aceste determinari se executa pe presa de laborator Zwick, achizitionata la finele anului 2008.

Mostrele necesare acestor determinari se taie la ghilotina, la dimensiuni stabilite conform standardelor in vigoare.

Determinarea umiditatii amidonului si hartiei prin uscare se executa la etuva de laborator prin cantarire si diferenta inainte si dupa uscare. La fel se procedeaza si pentru determinarea continutului de substanta uscata din cleiul de amidon, date esentiale pentru o buna preparare a cleiului si implicit pentru obtinerea unui carton ondulat rezistent si corespunzator calitativ.

Cifra Cobb ofera informatii importante privind capacitatea fiecarui tip de hartie strat neted de a absorbi apa si este esentiala pentru clientii care comercializeaza produse congelate, refrigerate sau produse care necesita transport in conditii de umiditate crescuta.

Rezistenta la plesnire, se executa pentru carton ondulat si hartiile strat neted si are importanta mai ales la ambalajele care pot suferi "strapungeri" in timpul manipularii si transportului.

Grosimea cartonului ondulat si hartiei se determina cu ajutorul grosimetrului, respectiv micrometrului si este un parametru esential pentru rezistenta produsului final, alaturi de calitatea hartiilor utilizare in fabricatie. Este un parametru care depinde de grosimea hartiei, stratului de clei aplicat la lipire, tipul cartonului si tipul ondulei.

Gramajul hartiei si cartonului ondulat se executa la balanta analitica pe mostre taiate in prealabil la ghilotina si reprezinta un parametru important pentru incarcatura de pe palet. in ultimii ani tendinta la nivel mondial este de utilizarea a hartiilor cu gramaj redus, mentinand parametrii calitativi, atat din motive economice cat si pentru protectia mediului.

Foarte important este ca toate aceste determinari efectuate in cadrul laboratorului CTC se executa intr-o atmosfera climatizata (temperatura de 23±1ºC si umiditate 50±2%, conform SR EN 20187/1997).